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DR 09-0320 — OPC: Relationships Markup 

Status: Open 

Subject: OPC: Relationships Markup 

Qualifier: Request for clarification 

Submitter: Mr. Francis Cave (UK) 

Contact Information: francis@franciscave.com 

Submitter’s Defect Number: 08-00175 

Supporting Document(s): none 

Date Circulated by Secretariat: 2009-10-19 

Deadline for Response from Editor: 2009-12-19 

IS 29500 Reference(s):  Part 2, §9.3.2, “Relationship Markup”, (p. 20) 

Related DR(s): none 

Nature of the Defect: 

Contains the following paragraph 

"A Relationships Part shall not be an empty file. If present, a Relationships Part shall hold, at a 

minimum, a single Relationships root element with no child elements."  

It would be clearer to state that the document must be a schema-valid XML document (the "at a 

minimum" implies it could have more than one root element). 

Solution Proposed by the Submitter: 

Re-write to address the above points. 

Editor’s Response: 

Agreed.  Rewrite as follows: 
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Change Part 2, §9.3.2, “Relationship Markup” as follows 

Relationship Markup 

Relationships are represented using Relationship elements nested in a single Relationships element. 

These elements are defined in the Relationships namespace, as specified in Error! Reference source not 

found.. The W3C XML Schema for relationships is described in Error! Reference source not found.. 

A Relationships Part shall not be an empty file. If present, a Relationships Part shall hold, at a minimum, 

a single Relationships root element with no child elements must be a schema-valid XML document. 

Similarly, although not requested in the DR, the change should be made to the Rule text of ID M1.26 in 

Annex H. Guidelines for Meeting Conformance, §H.1 Package Model as follows 

A Relationships Part shall not be an empty file. If present, a Relationships Part shall hold, at a minimum, 

a single Relationships root element with no child elements must be a schema-valid XML document. 

The package implementer shall require that every Relationship element has an Id attribute, the value of 

which is unique within the Relationships part, and that the Id datatype is xsd:ID, the value of which 

conforms to the naming restrictions for xsd:ID as described in the W3C Recommendation “XML Schema 

Part 2: Datatypes.” 

 

 


